Donmuş Yağlar Nedir?

Donmuş Yağlar Nedir?

Donmuş Yağlar Nedir?

Donmuş yağlar diğer bir deyişle don yağlar, hayvanların vücutlarından elden edilen iç yağlara verilen diğer bir isimdir. Genel olarak oda sıcaklığında don halde bulunan donmuş yağ, çeşitli et ürünlerinin üretiminde ve yemeklerde lezzet vermek için kullanılmaktadır.

Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların vücutlarının çeşitli yerlerinden elde edilen donmuş yağ, gıda sektörünün yanı sıra pek çok sanayi alanında da kullanılmaktadır. Örneğin don yağ veya iç yağ sabun üretiminde kullanılan en önemli ham maddedir. Benzer şekilde iç yağ mum yapımında da kullanılmaktadır. Gıda sanayiinde ise, salam, sucuk, sosis, et füme, hazır köfte ve döner vb hazır yiyeceklerin üretiminde de kullanılan önemli gam maddelerden birisidir.

Donmuş yağ koyun, kuzu gibi küçükbaş hayvanların genel olarak kuyruk, sırt bölgelerinde bulunmaktadır. Kuyruk bölgelerinde ulaşılan iç yağlara kuyruk yağı adı verilmektedir. Kuyruk yağı genel olarak Türk mutfağında pek çok yemeğin yapımında doğal yağ olarak kullanılmaktadır. İnek, dana gibi büyükbaş hayvanlarda ise, bel, sırt bölgelerinin yanı sıra bağırsaklarının dış kısmında ve böbreklerinin çevresinde bulunmaktadır.

Donmuş yağların işlenebileceği veya üretim için kullanılacağı zamana kadar soğuk hava depolarında saklanması gerekmektedir. Soğuk hava zincirinin kırılmaması hayvansal yağların besin değerlerini muhafaza etmesi açısından son derece önemlidir.