Hayvansal Yağ Üretim Aşamaları Nelerden Oluşur?

Hayvansal Yağ Üretim Aşamaları Nelerden Oluşur?

Hayvansal Yağ Üretim Aşamaları Nelerden Oluşur?

Günümüzde yediğimiz yiyeceklerin ezici çoğunluğu hayvansal gıda ve hayvansal yağ içermektedir. Güçlü bir bağışıklık için insan vücudunun ihtiyaç duyduğu protein, karbonhidrat, demir ve kalsiyum gibi maddeler, hayvansal gıda ve yağlarda bulunmaktadır. Düzenli ve dengeli tüketimde insan vücuduna olan faydaları saymakla bitmeyen bu gıdalar oldukça titiz bir üretim sürecine tabi tutulurlar.

Hayvansal Yağ ve Çeşitleri Nelerdir?

Hayvanların iç organları etrafında kümelenen yağlar, insanların gündelik hayatta tükettiği birçok gıdaya lezzet ve sağlık katmaktadır. Sucuk, salam, sosis, döner ve köfte gibi hazır et ürünlerinde (oranlar değişmekle birlikte) hayvansal yağ içermektedir. Kavram yağı, gömlek yağı ve böbrek yağı gibi daha birçok yağ çeşidi büyükbaş ve küçükbaş hayvanlardan elde edilen yağ türleridir. 

Hayvansal Yağlar Nasıl Üretilir?

Hayvansal yağların düzenli ve ölçülü tüketimi her ne kadar insan sağlığı için faydalı olsa da bu faydanın asıl dayanak noktasını hijyen ve temizlik unsurları sağlamaktadır. Günümüzde hayvansal yağlar, et ve et ürünleri ayrıştırma tesislerinde üretilmektedir. Kabaca ayrıştırma, paketleme, muhafaza ve dağıtım olarak 4 ana süreçten oluşan hayvansal yağ üretiminin her bir aşaması Sağlık Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığının belirlediği yasal prosedürlere ve kanunlara tabidir.

  • Ayrıştırma Aşaması: Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlardan elde edilen iç yağlarda ilk adımı, et ile yağların birbirlerinden ayrıştırılması oluşturur. Herhangi bir mantar, küf ya da bakteri üremesine imkan vermeyecek şekilde sterilizasyon işlemine tabi tutulan yağ ayrıştırma tezgahları ve ekipmanları, temizlik görevlilerinin ve ilgili personellerin sürekli kontrol ve takibiyle sağlanmaktadır. Periyodik materyal ve mıntıka temizliği ile yağ ayrıştırma aşaması yerini yağların ambalajlanmasına bırakır.
  • Paketleme Aşaması: Hayvansal yağlar dışsal herhangi etmene maruz kalmayacak şekilde gramaja göre paketlenerek dış dünya ile ilişkisi tamamen kesilir. Yağlar bu aşamadan sonra teslim edilene ve tüketime hazır hale gelene kadar muhafaza edilir.
  • Muhafaza Aşaması: Hayvansal yağlar belirli bir sıcaklık ve nem oranı sağlandığında uzun süre dayanabilen gıdalardır. Hayvansal yağ üretim tesislerinde ise hazırlanan paketlerin tümü soğuk hava depolarında ve dolaplarında tutularak teslimata kadar kullanım ömrü uzatılmış olur.
  • Dağıtım Aşaması: Restoranlar, lokantalar, et galerileri ve kasaplarda müşteri satılmak ya da bir yemekte kullanılmak üzere dağıtıma çıkan hayvansal yağlar muhafaza aşamasında olduğu gibi soğuk hava dolaplarından oluşan araçlar ile teslim edilir. Sevkiyat sırasında ürünlerin dışsal etmenlerden tamamen soyutlanarak belirlenen adrese iletilmesi, hayvansal yağ üretiminin son aşamasını oluşturur.

Sektöründe uzun yıllardır var olan Bilcen Gıda, Kemalpaşa’da bulunan fabrikasında çeşitli hayvansal yağ üretimini gerçekleştirmektedir. Gömlek yağı, kavram yağı, böbrek yağı ve diğer hayvansal iç yağların hazırlanması aşamasında görev alan Bilcen Gıda %100 müşteri memnuniyetini esas alan bir çalışma prensibiyle müşterilerine güvenle hizmet vermektedir. Ürün ve hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için www.bilcengida.com.tr web adresini ziyaret edebilir; bizimle iletişime geçebilirsiniz.